Вітаємо Вас! Ви завітали на блог дитячої бібліотеки. Пропонуємо усім ознайомитись з найцікавішими моментами життя нашої бібліотеки.

Вітаємо Вас! Ви завітали на блог дитячої бібліотеки. Пропонуємо усім ознайомитись з найцікавішими моментами життя нашої бібліотеки.

четвер, 11 лютого 2016 р.

Життя, краса та побут рідної Херсонщини.


Херсонська область утворена  в 1944 році, розташована на півдні України і межує з Миколаєвом, Запоріжжям, Дніпропетровськом та Кримом. Омивається водами Чорного і Азовського морів. Природне багатство області - це земельні ресурси, також посушливий клімат, маловодість і слабка залісненість.
Херсонщина – гарний, щирий край. Він подарував Україні чимало талановитих письменників, діячів мистецтва, культури. А сам край славиться  своїми широкими степами та безмежними полями томатів та херсонських кавунів.
Херсонщина ще здавна мала важливе значення в країні. Тут було засноване обласне відділення спілки  письменників України. Херсонські Поети і Прозаїки, серед яких Загороднюк В.С., Кичинський А.І., Марущак А.П. Кулик В.П., Мелещенко В.М. та  багато інших, своїми творами довели, що багата талантами наша земля - «Не міліє річка наснаги». Своєрідною літературною візитівкою нашого краю стали видання серії «Літературні скарби Херсонщини» та альманах «Степ»: «Вежі та вітрила» - поетична антологія, «Білий берег» - прозова антологія, «Гойдалки над степом» - антологія для дітей, книги Кичинського А.І. «Срібна голка і нить золота», Братана М.І. «У дорозі до нас».
Аналізуючи взаємозв’язки, котрі існують між пам’ятками історії та культури й довколишнім середовищем, не можна не помітити характерні для розвитку Херсона тенденції. Одна з них полягає у досконалому ставленні до історичної та культурної спадщини,  традиційному формуванні  матеріально-просторового середовища протягом століть.
Багато взірців художньої творчості минулого, сьогодні є скарбами  херсонських музейних колекцій. А ще Херсон - місто багатих театральних і музейних традицій. Тут  гастролювали М.Кропивницький, І.Карпенко-Карий, П.Саксаганський та інші. Співоча душа південного краю чарівним  «місцем» виявлялась й в народному мистецтві, й в професійній музиці Херсонщини. І мова не лише про українську пісню, тут  на півдні можна почути мелодії різних країн починаючи з «Російських» і «Татарських», і завершуючи «Німецькими» й «Шведськими».
У жовтні 1962 року відкрився Херсонський обласний музично-драматичний театр. Театри Херсона володіють потужним творчим потенціалом, вони мають змістовні художні задуми.
Хочу продовжити свою розповідь і про досягнення наших краян. Адже Нам є ким пишатись. 
 Віктор Романченко - найкращий вокаліст України-2011, переможець другого сезону шоу «Х фактор-революція» - наш земляк, народився, виріс і проживає з сім’єю в Білозерці. Зараз продовжує співочу кар’єру у м. Києві. Виступав разом з групою «QUEEN».   
Уродженка Білозерки Людмила Ширіна -  удостоєна І премії і Гран-Прі Міжнародного конкурсу вокалістів у Тулузі (1977 рік), володар звання «Жінка року - 1998» (Одеса). 16 жовтня 1977 — в Тулузі, на Міжнародному конкурсі вокалістів, солістка Одеського академічного театру опери та балету Ширіна виборола перше місце (золота медаль) та Гран-Прі Міжнародного конкурсу вокалістів. У 2000 році стала дипломанткою міжнародного відкритого рейтингу популярності «Золота фортуна». У 2003 — нагороджена Почесною грамотою Кабінету міністрів України, та Грамотою Верховної Ради України.

Видатний актор та режисер Сергій Бондарчук народився в с. Білозерка у 1920 році. Кінокартина «Доля людини», де він виконує головну роль, була відзначена Першим Призом на Міжнародному кінофестивалі у Мексиці. Чотирисерійна стрічка   С. Бондарчука «Війна і мир» (1966–1967 рр.) нагороджена найпочеснішою і найвизначнішою премією американської кіноакадемії - «Оскар». В Білозерці на місці садиби, де народився всесвітньовідомий кінорежисер, актор, у листопаді 2000 року встановлено Пам’ятний знак. У дні святкування 90-річчя від дня народження Сергія Бондарчука Білозерку відвідала його донька Наталія Бондарчук.  
   Тож нехай здобутки наших краян примножуються і надалі.
Не можу не згадати і про те, що сьогодні Херсон - великий промисловий та адміністративний центр Херсонщини, місто - порт, місто – курорт, який функціонує, зберігши житлові масиви, міські магістралі, промислові та громадські споруди, парки, сквери. Обов’язок сучасних жителів регіону зберегти традиції нашого народу; зберегти історичні та культурні пам’ятки Херсонщини, серед яких:

·        знаменитий Катерининський Собор (м. Херсон),
·        Очаківська та Московські брами Херсонської фортеці (м. Херсон),
·         Свято-Григорівський Бізюків монастир (с. Червоний Маяк),
·        фортеця Тягин (с. Тягинка),
·         

     монастир Різдва Богородиці (м. Генічеськ),
·        «Легендарна Тачанка» (м. Каховка), 


·    скіфські кургани «Огуз» (смт Нижні Сірогози) та «Козел» (с. Новоолександрівка), 
·        маєток Фальц-Фейнів (с. Гаврилівка) та інші.
І якщо зазирнути у давнину, під пилом багатьох століть ми знайдемо багатющу історичну спадщину, що належить таврійській землі.
Нарис волонтера Білозерської РДБ Смірнова Артема, учня 11 класу, на конкурс Ю Голобородька "Зачаровані Таврією".

Немає коментарів:

Дописати коментар