Вітаємо Вас! Ви завітали на блог дитячої бібліотеки. Пропонуємо усім ознайомитись з найцікавішими моментами життя нашої бібліотеки.

Вітаємо Вас! Ви завітали на блог дитячої бібліотеки. Пропонуємо усім ознайомитись з найцікавішими моментами життя нашої бібліотеки.

четвер, 14 липня 2016 р.

Краєзнавчі мандри профіквест-команди.



В рамках інноваційного проекту для учнівської молоді "Обласний профіквест "В долонях степу і Дніпра" пропонуємо усім цікавий пішохідний одноденний екскурсійний маршрут «Вікі-мандрівка Білозеркою», під час якого у Вас буде можливість ознайомитись з дивовижними краєвидами нашої місцевості. А це - рослинний і тваринний світ, перлина краю - Біле озеро, цілющі джерела, пам’ятні місця та пам’ятки культури, архітектури й інші цікаві об’єкти, що зустрінуться на Вашому шляху.

Маршрут – зупинка «Сільгосптехніка»пам’ятний знак С.Ф. Бондарчуку, білозерські джерела - вул. Михайлевського - фігура козака з дерева, школа естетичного виховання    - Біле озеро, причал, пляжна зона  - сквер Харченко, Білозерський районний музей, Алея Слави, пам’ятники - вул. Михайлевського - Білозерське лісництво - вул. МихайлевськогоРайСЮН  - вул. К. Маркса  - центр Білозерки, церква Іоанна Предтечі - зупинка «ТАНК» - вул. Станіславське шосе - курган ім. Д. Яворницького   -  зупинка «ТАНК».
Ми – команда «Розумники», вже кругом побували. Нам усе сподобалось. І під час маршруту рекомендуємо Вам такі «зупинки»:
1-2. «Пам’ятна».
3. «Козацька».
4. «Естетична», або «Творча».
5. «Перлина рідного краю», або «Біле озеро».
6-7. «Кладезь» історії Білозерки» та Алея Слави.
8. «Білозерське лісництво».
9. «Куточок живої природи» або РайСЮН.
10. «Краєзнавча «хода», або «Екскурсія вздовж центральної вулиці Білозерки».
11. «Символ мужності», або «ТАНК».
12. «Археологічна», або «Північна».

Зупинка №1-2. «Пам’ятна». Починається маршрут поруч з зупинкою «Сільгосптехніка» при в’їзді до нашого селища біля пам’ятного знаку, встановленого на честь уродженця Білозерки, всесвітньо відомого кінорежисера і актора, володаря премії «Оскар» - Сергія Федоровича Бондарчука. Тут же поруч і садиба, де народився і проживав до 5 років ще маленьким Сергій Федорович (вул. Михайлевського №1).
Пам'ятний знак на честь С.Ф. Бондарчука.
 
Далі спускаємось до «візитної картки» нашої Білозерки – білозерських джерел, які є пам’яткою природи місцевого значення з 1979 року.
Білозерські джерела.
Невеличка довідка. Наші джерела розташовані на пологому зх. березі озера Білого, у місцях виходу скальних порід на побережжя. Це низхідні джерела, які живляться безнапірними водами. Дно вистелено вапняковим щебнем і піщаними наносами. Хімічний аналіз води показав, що вода в джерелах не має осаду, плаваючих домішок; поверхнева плівка відсутня. А ще вода у наших джерелах мінералізована. Температура цілющих джерел і влітку, і взимку однакова – від +12° до +14°. Так що усі бажаючі можуть купатись у білозерських джерелах. А вода з маленьких джерелець – чиста і питна. Тож пийте джерельну воду «на здоров’я»!
До Вашої уваги також постає і різноманітний рослинний і тваринний світ, який оточує і «оберігає» наші джерела. Добре видно і наше дивовижне Біле озеро. А ще краще його роздивитись у Вас буде можливість на нашому «білозерському пляжі» - за маршрутом трохи далі.
Тут же поруч і капличка, і облаштоване місце для переодягання. А ще можна метрів на 100-200 пройти у обидва напрямки понад берегом Білого озера і помилуватись його краєвидами. Щасливчики можуть навіть побачити чарівну квітку - «латаття біле», яка зустрічається на Білому озері. Може саме Вам пощастить її побачити!!!
Далі повертаємось назад до дороги і по вул. Михайлевського рухаємось вперед.
Зупинка №3. «Козацька». Тут на Вас чекає «зустріч» з українським козаком – символом незборимості українського народу. Адже всі ми козацького роду і маємо сильний український дух. Фігура козака вирізана з дерева місцевим художником Олександром Печорським. Ця творча робота височіє поряд з Районним Військовим комісаріатом (вул. Михайлевського №29), де юнаків призивають до армії.
Фігура козака, вирізана з дерева.
Зупинка №4. «Естетична». Знову рухаємось уперед і за 3-5 хв. зупиняємось біля Білозерської школи естетичного виховання (вул. Михайлевського №87). Дуже багато вихованців цієї школи здобули безліч переможних висот. І прикладом цьому є творчі досягнення знаменитого хореографічного колективу «Фієста».
Білозерська школа естетичного виховання.
Невеличка довідка. Зразковий хореографічний колектив Білозерської музичної школи «Фієста» - це колектив, який постійно рухається вперед, бо його керівник, Ірина Горєєва – творча людина, яка знаходиться у постійному пошуку нових, цікавих та яскравих ідей. Другий рік поспіль колектив приймає участь у Міжнародному фестивалі танцю «ARTBomb international», обласному фестивалі-конкурсі хореографічних колективів шкіл естетичного виховання «Таврійське розмаїття» - і як завжди – перемога і визнання від вдячних глядачів.
            "Фієста".
Зупинка №5. «Біле озеро». Проходимо трохи вперед від школи естетичного виховання, повертаємо наліво і підходимо до «винуватця» назви Білозерки. Так, - це наше знамените Біле озеро, на честь якого і названо наше селище. Тут же поруч і причал, на якому пришвартовані човни місцевих любителів відпочинку у білозерських плавнях та любителів порибалити на озері.
                                            Біле озеро.
Невеличка довідка. Озеро омиває східні береги Білозерки. Вони в основному пологі. Влітку береги заростають буйною рослинністю. Найбільша ширина озера 1815 метрів, займає воно площу 5,8 гектара, витягнуте з півночі на південь. Великий вплив на озеро мають і Дніпровський лиман, і річка Дніпро. Із східної частини в озеро впадає невеличка річка Кошова, яка утворює дворукавне гирло. Раніше озеро мало інші обриси берегів, а зараз воно змістилося до лівого берега, і внаслідок висихання й інших причин зменшилася площа озера. Вода м’яка та прісна. Понад берегом озеро покрито очеретом, який часто, але невірно, називають комишем. В проміжках між групами очерету та рогозу ми бачимо осоку. На поверхні води озера плавають ряска і сальвінія. А ще на березі багато подорожника, пирію, споришу; ростуть численні види ромашок, лисохвоста, на схилах лютики, васильки. З дерев на берегах озера ростуть верби, клени, шипшина. Вершини схилів заросли польовим в’юнком, білоголовником, кропивою, будяком польовим та ін. В озері водяться річкові раки, які дуже люблять піщану мілину і каміння. Влітку озеро заселено на мілині дрібними рачками. В озері живуть жаби, риби. В нашому озері є карась, тарань, окунь, судак, короп, щука. На пн. і пн.-сх.  берегах водяться лящ, рибець, бичок. Також є п’явки та комарі, інші комахи, молюски. Водиться павук серебрянка.
Королівською величчю вирізняються такі рослини озера, як глечики жовті та латаття біле. Ростуть ці рослини на мілководді вздовж берегів, де немає сильної течії. Вони занесені до Червоної книги. І як же ж не зачаруватись цією красою. Бо Біле озеро є окрасою Білозерки і символом нашого краю.
Колись нашим батькам ще вдавалося поніжитись на сонці у жовто-гарячому пісочку на пляжі біля озера. Можна було не тільки засмагати, але й купатись. А десь мабуть років 20 назад, саме на «білозерському пляжі» існувала школа академічної греблі.
А ще у цьому році, вперше, 8 липня на березі Білого озера (пляжна зона) відбулось святкове дійство «Ой на Івана, ой на Купала». Білозерчанам була представлена святкова програма за участю професійних артистів Херсонського обласного драматичного театру ім. М. Куліша. Відбулось традиційне плетення вінків, обрядові розваги та ігри й справжнє купальське вогнище. Адже звернення до народних традицій завжди надають українцям силу і міць.
                                               Свято Івана Купала.
Білозерська районна рада мисливців і рибалок.
Біля озера можна трохи відпочити. А ще відвідати «Мисливське господарство», яке знаходиться поруч.
Неподалік від озера знаходиться Білозерська багатопрофільна гімназія ім. О.Я. Печерського, Білозерський ЦТДЮ, районне відділення МАН, РайСЮТ, районна бібліотека, райвідділок поліції, райполіклініка, магазини.
Районна дитяча бібліотека - команда "Розумники".
Засідання профіквест-команди у школі.
Зупинка №6-7. «Кладезь» історії Білозерки» та Алея Слави. Далі підіймаємось знову вгору, переходимо вул. Михайлевського і рухаємось вперед. За 30-40 метрів попереду знаходиться «Кладезь» історії Білозерки» - Білозерський районний музей ім. Д. Багалія (пров. Харченко). Директор музею Волощин Олег Анатолійович Вас завжди привітно зустріне і розповість про історію заснування нашого селища, району; видатних земляків, що прославляють рідний край; героїв Другої Світової війни, які визволяли Білозерщину.
Невеличка довідка (музей). Музей засновано в 1969 році. Першими експонатами музею були предмети етнографії: прядка, ночви, гребінка, український одяг, знаряддя праці та побуту, вишиті рушники, а також фото учасників Другої Світової війни. Багато експонатів привезено із сіл Посад-Покровське, Широка Балка, Станіслав, Олександрівка та інших. Взагалі, у експозиційній залі музею представлено понад 2700 експонатів. Одним з цінних експонатів є копія картини Миколи Львовича Скадовського «Хвора мати та голодні діти», оригінал якої знаходиться у Третьяковській галереї. Сім’я Миколи Львовича  у 1798 році придбала Білозерський маєток у князя Безбородко, ставши таким чином третіми власниками (поміщиками) Білозерки. (Першим був засновник Білозерки генерал-цехмейстер І.А.Ганнібал, який у 1784 р. за 3 тис. рублів продав свій маєток разом з осівшими тут людьми князю Безбородко).
Виставки у районному музеї.
У 2013 році музей взяв учать у проекті, ініційованому Європейським союзом, «Новий подих культури: спадщина, наповнена мистецтвом», у рамках якого створив власний проект «Культура на дотик», присвячений видатній білозерчанці Ользі Іванівні Скороходовій. Наступним проектом стало «Джерело згуртування» - проект, у рамках якого було проведено прибирання джерел, встановлення велопарковок, реконструкція переодягальні, а також створення стріт-арту (малюнку) на стіні прилеглої будівлі.
Білозерський районний музей.
 
                          Пам'ятник на честь ліквіідаторів ЧАЕС та козацтву.
Тут же поруч з музеєм і Алея Слави, і Вічний вогонь, і Стела на честь воїнів-односельчан загиблих під час Другої Світової війни.
Алея Слави.
    
                                                          Пам'ятник С.А. Харченко.
  Тож трохи вище, цією ж вулицею у сквері імені Харченко розташований меморіальний комплекс на честь воїнів, що загинулили у часи Другої Світової війни. На території комплексу встановлено пам’ятник Герою Харченко Семену Андрійовичу, що удостоєний звання посмертно.
Невеличка довідка (подвиг Харченко). 13 березня 1944 року, у день звільнення Херсону від німецьких окупантів, одним з перших переправився на правий берег Дніпра біля села Садове, неподалік від Херсону, взвод молодшого лейтенанта Харченко. Їх зустрів дуже щільний кулеметний вогонь з дотів супротивника. Розділивши взвод на дві частини, Харченко наказав знищити вогневі точки ворога. Більше години штурмова група наближалася до доту, гинули бійці. Тоді Харченко наказав бійцям залягти в укриття, а сам поповз вперед в атаку. Коли Харченко дістався дотів, він стрибнув на кулемети, закривши своїм тілом амбразуру. Взвод Харченко піднявся в атаку, захопивши доти супротивника, відкрив шлях до наступу переправляючимся підрозділам 49-ої гвардійської дивізії.
 І покладання квітів біля пам’ятника С.А. Харченка, який повторив подвиг Олександра Матросова, визволяючи Білозерку, - вже давно стало традицією для білозерчан. І якщо Ви завітаєте до Білозерки, - вшануйте пам’ять нашого героя!
За Алеєю Слави знаходиться пам’ятний знак, що встановлено на честь ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській АЕС, пам’ятник воїнам, що приймали участь у бойових діях на територіях інших країн та пам’ятник, що встановлено на честь 360-ій річниці від початку Національно-визвольної війни українського народу під проводом гетьмана України Богдана Хмельницького.
Зупинка №8. «Білозерське лісництво». Повертаємось до вул. Михайлевського й, звертаючи вправо, рухаємось по вулиці далі десь так 10-15 хв. І от незабаром  підходимо до «Білозерського лісництва» (вул. Михайлевського №119) У цьому «зеленому оазисі» Вас завжди привітно зустріне старший майстер лісу (або ж лісничий) Білозерського лісництва В.К. Пахомов. А що це так – засвідчує вигляд лісництва.
Охайне подвір’я з клумбами для квітів, альтанка, оповита диким виноградом, рівненько виставлені човни у затоці та трактори і причіпна техніка на спеціальному майданчику. З трьох сторін все оточує очерет - органічно, як частина природи вписалося в навколишнє середовище лісництво, і здається, що воно й саме є частиною тієї природи, охороняти й зберігати яку покликане.
Білозерське лісництво.

Невеличка довідка. Корисно знати, що наше лісництво має 17450 гектарів загальної площі – це найбільше лісництво в Україні.  І головне його багатство – ліси дельти Дніпра. Володіння білозерського лісництва простяглися від ОлешківськоЇ (Цюрупинської) Конки і до самого лиману. Сьогодні в лісах та плавнях дельти Дніпра маємо благородного оленя, косулю, кабанів, бобрів, ондатр, багато розвелося фазанів та іншого птаства. І колектив у лісництві дружний, роботу свою любить і поважає.
24 листопада 2015 року у Херсонській області створено Національний природний парк «Нижньодніпровський», який розташовано на території Бериславського, Білозерського, Голопристанського та Цюрупинського районів, міст Херсона та Нової Каховки. 10 сільських рад Білозерського району входять до цього парку, а саме: Садівська, Кізомиська, Олександрівська, Станіславська, Токарівська, Широкобалківська, Микільська, Білозерська, Томинобалківська, Дніпровська.
Бережімо природу – і вона нам віддячить чарівною і неперевершеною красою!
Зупинка №9. «Куточок живої природи». Недалеко біля лісництва (треба пройти на вул. Михайлевського №294) - за 20-25 хв. ходу, розміщена Білозерська районна станція юних натуралістів – також справжній «оазис» посеред степу. Юні натуралісти бережливо ставляться до природи, облагороджують й озеленяють територію станції, берег Білого озера, прибирають біля джерел.
                                                              РайСЮН.
Тут є можливість перепочити після тривалої подорожі. І тут до Вашої уваги постає -  чудовий «куточок живої природи», створений руками вихованців станції.
Невеличка довідка. Завітавши до натуралістів, Ви також почуєте цікаву розповідь про дивовижний світ природи Херсонщини, Білозерки, побачите «живу» місцеву флору і фауну. Саме тут перед Вами постає охайне подвір’я: уходжені клумби з різними екзотичними квітами, дослідницькі ділянки з пшеницею, овочами, фруктові дерева та ін. Станція юних натуралістів охоплює гуртковою роботою майже усіх школярів Білозерки. І гуртки викладаються досить різноманітні: «Природа і фантазія», «Юні овочівники», «Природа – наш спільний дім», «Фітодизайн», «Юні зоологи», «Юні екологи», «Флористика» та інші.
У цьому районі також знаходяться Білозерська ЗОШ I-III ступенів №3 та районна лікарня.
Зупинка №10. «Краєзнавча «хода» або «Екскурсія вздовж центральної вулиці Білозерки». Від РайСЮН по вул. І. Франка підходимо за 10-15 хв. до центральної вулиці Білозерки  (вул. Свободи) і по пішохідній алеї крокуємо 15-20 хв. в сторону центру і далі 5-10 хв.  вперед до зупинки «ТАНК»..
Під час подорожі оглядаємо краєвиди Білозерки. Проходимо по облагородженому парку, де встановлено лавочки для відпочинку, і зупиняємось у центрі Білозерки поблизу церкви Іоанна Предтечі (пров. Харченко №94).                                           Церква Іоанна Предтечі.
Парк відпочинку у центрі смт Білозерка.
У центрі Білозерки знаходиться райдержадміністрація, Пенсійний фонд, селищна рада, районний відділ культури, районний будинок культури, магазини, заклади харчування, стадіон «Харчовик», ДЮСШ тощо.
Тут же неподалік і пам’ятник Т.Г. Шевченку, пам’ятний знак на вшанування жертв Голодомору. І згодом так крокуємо до «ТАНКУ».
    
Зупинка №11. «Символ мужності». І от, нарешті, пам’ятник «ТАНК», як говорять у Білозерці. Але, насправді, це самохідна артилерійська установка «САУ-100», яку встановили у Білозерці з нагоди 31 річниці перемоги у Другій Світовій війні. Цей величний пам’ятник був установлений за ініціативи генерал-лейтенанта Івана Никифоровича Гаркуші, уродженця с. Станіслав Білозерського району. За традицією усі хлопці, які проходять службу у лавах української армії, залишають на «САУ-100» «стрічку відваги».
Пам'ятник "ТАНК", або "САУ-100".
Зупинка №12. «Археологічна» або «Північна». Від танку за напрямком дула крокуємо вперед по вул. Станіславське шосе десь 10-15 хв. і, помітивши 5-поверхову будівлю Північного мікрорайона Білозерки, повертаємо у її напрямку. За цим житловим будинком, метрів за 300-500 – до вашої уваги пропонується справжня археологічна пам’ятка – курган ім. Д. Яворницького.
Курган ім. Д. Яворницького.
 Дослідження цього кургану продовжуються і до сьогодні. Біля кургану також можна перепочити, провести власні дослідження, зробити фото та відеозйомку. А ще - обстежити, ознайомитись з ще досить «молодим» мікрорайоном Білозерки, завітавши, наприклад, до православної церкви.
У цьому ж мікрорайоні знаходиться відділ освіти Білозерської райдержадміністрації, Білозерська ЗОШ   I-III ступенів №2 ім. Б. Хмельницького.
                                     Відділ освіти Білозерської райдержадміністрації.
Повертаємось до зупинки «ТАНК» і від’їжджаємо у потрібному напрямку (додому).

Сподобалась наша екскурсія!?
Ми дуже старались.
Край свій добре вивчали,
Рослинний і тваринний світ пізнавали.
Пам’ятки культури і архітектури
Тепер добре знаєм.
І про оце все Вам розповідаєм.
До зустрічі!!!
Ми на Вас чекаєм!

Немає коментарів:

Дописати коментар